Zlati poročni prstan, kako je narejen?

V prejšnjem članku smo vam predstavili 3 pomembne korake za izdelavo poročnih prstanov. Ti so oblikovanje, model iz voska in naložba. V tem članku pa vam bomo opisali vse nadaljnje korake, ki vas ločijo od prstana na vaši roki. Kot smo že omenili je izdelovanje poročnega prstana izredno star postopek, ki ga osvajajo že mnoge generacije. Moderni svet nas vodi do spretnih tehnoloških/robotskih napredkov, a na žalost je pri izdelavi poročnega prstana zlatarjeva roka edino kar šteje. Pa se poglejmo zaključne postopke izdelave prstana.

Izgorevanje in ulivanje prstana

Tu se izplača vso trdo delo … Na tem mestu, če nisi bil natančen boš moral začeti znova. Po utrjevanju ometa se začne izgorevanje. Izgorevanje je odstranjevanje voska v kalupu s pomočjo izparevanja. Gumijasto držalo se odstrani, valj z ometom in voskom pa se postavi v peč. Temperatura se v obdobju 3-5 ur počasi dvigne na približno 1300 stopinj Fahrenheita. Vosek seveda preprosto izpari, kar pa pusti vtis v mavcu za sabo. Po koncu procesa uparjanja se peč dovede do temperature litja. Pri zlatu je ta temperatura okoli 900 stopinj.  Na tej točki je potrebno samo še, da nalijete kovino v model obroča. Ko je temperatura 900 stopinj dosežena, se zlato za obroč stopi v lončku do tekočega stanja. Na tej točki se valj odstrani iz peči in se postavi v vakuumski ekstraktor. Uporablja se lahko tudi centrifuga. Tukaj so izredno pomembne kompetence in znanja strokovnjakov izdelave prstanov. Tekoče zlato se vbrizga v ometni kalup in pusti, da se ohladi (običajno takrat, ko ni več rdeče).

Kako dobimo poročni prstan iz modela?

Zelo preprosto, odložimo ga v vedro vode. To služi dvema namenoma. Najprej razbije omet in osvobodi obroč. Drugič, zlato otrdi, da postane obroč bolj odporen proti upogibanju in oblikovanju. Če je šlo vse v redu, imate zdaj nov prstan ! Če ne, pa se določen del procesa ponovi. V kolikor ste lahko opazili so resnično potrebne dolgoletne izkušnje zlatarjev.

Ali smo že na koncu?

Sedaj imamo prstan. Žal še zdaleč nismo končali. Obroček bo zahteval natančen pregled pomanjkljivosti, končen obračun stroškov in oblikovanje ter vsaj 2 vrsti laka. Poleg tega bodo v tem času postavljeni morebitni kamni in narejene bodo končne prilagoditve velikosti obroča. Običajno bodo zaključni procesi obroča v povprečju trajali približno eno uro za poliranje, nastavitev pa bo znašala od 30 minut dalje. Odvisno je seveda koliko dragih kamnov ali diamantov želite uporabiti in ali so le ti bili že obrušeni.

Zadnji korak pri izdelavi prstana

Končni pregled kupca! Tu se vse trdo delo resnično izplača. Nič ni podobno iskrivemu pogledu oči, kot zadovoljna stranka. tej točki se opravijo kakršne koli končne prilagoditve, običajno medtem ko kupec čaka in plačuje. In potem se začne življenjska doba obrabe! Torej zdaj veste, kako je narejen prstan. Upam, da se kmalu vidimo z vašimi idejami! Veselimo se sodelovanja z vami.

Pri izdelavi poročnih prstanov upoštevamo moderne trende.

 

Več info na: Zlatarna Brežnik