LED razsvetljava v našem stanovanju

Sinonim za najbolj kakovostna sodobna svetila so predvsem vedno bolj priljubljena LED svetila, ki nam prinašajo številne prednosti. Pri prenovi starega ali pri opremljanju novega zato vedno več ljudi sledi sodobnim smernicam, ki jo narekuje LED razsvetljava. Ker pa nam tovrstna razsvetljava ponuja toliko možnosti, moramo pri nakupovanju LED svetil vseeno zelo previdni ter izbrati tisto, kar je za nas najbolj primerno. Vemo pa tudi, da izbiro svetil pri nas za naša stanovanja do neke mere omejujejo prepisi, ki jih narekuje Evropska unija. Ta je dosegla tudi, da se žarnice z žarilno nitko počasi umikajo iz prodaje, saj so zelo neučinkovite. V svetlobo pretvarjajo manj kot 10 % električne energije. Tako jih nadomeščajo različne alternative. Takoj za tem, ko je Evropska unija začela narekovati, da je potrebno klasične žarnice umakniti s prodajnih polic, so na vidik prišle halogenske žarnice. Take žarnice imajo namreč ustrezne polnilne pline. Na ta način se lahko bistveno izboljša njihova učinkovitost in tudi podaljša življenjska doba žarilnih nitk. Na trgu se je pojavila še zelo pestra ter bogata ponudba kompaktnih fluorescentnih sijalk. V nadaljevanju pa je izjemno pozornost pritegnila tudi LED razsvetljava oziroma LED svetila, ki so dokazano najbolj učinkovita med vsemi.

Prava izbira za vse, ki želijo kakovostno in dolgoročno zanesljivo osvetlitev

Na sodobnem trgu lahko torej izbiramo predvsem med halogenskimi žarnicami, fluorescentnimi sijalkami ter med LED svetili. Strokovnjaki menijo, da univerzalne rešitve za nas verjetno ni. Osvetlitev je namreč odvisna od številnih dejavnikov. Pri tem imamo v mislih predvsem zahteve prostorov, nenazadnje so pomembni še naši osebni okusi. Vemo pa, da ima vsaka vrsta svetil svoje prednosti in pomanjkljivosti. Dokazano pa je, da je LED razsvetljava prava izbira za vse tiste, ki si najbolj želijo imeti kakovostno in zanesljivo osvetlitev, ki jim bo služila na zelo dolgi rok. Mnogi so mnenja, da je taka vrste razsvetljave predraga, pogosto zahteva še prav posebno načrtovanje in montažo. Vendar če pomislimo, kaj vse nam LED razsvetljava ponuja na dolgi rok, kaj hitro pozabimo visoko in zahtevno začetno investicijo.

Oglejte si ponudbo uličnih ali cestnih LED svetilOglejte si ponudbo LED razsvetljav za predoreOglejte si ponudbo LED ReflektorjevOglejte si ponudbo LED razsvetljav za stadioneOglejte si ponudbo LED panelov

LED žarnice so odvisne od naših potreb in želja

Katere LED žarnice bodo primerne za našo uporabo, pa je odvisno predvsem od naših potreb in želja, ki so lahko prav specifične. Izdelki, ki sodijo pod kategorijo LED razsvetljava, se med seboj razlikujejo v številnih lastnostih, pri nakupu pa se je potrebno osredotočiti na najmanj tri, ki so bistvenega pomena tudi za našo kasnejšo uporabo. To so jakost oziroma svetilnost, barvna svetloba in kot svetilnosti. Obenem se je treba pri nakupovanju osredotočati tudi na druge razlike med njimi, predvsem na podnožje in velikost LED svetil.

Če bomo LED razsvetljavo namontirali v prostorih, kjer predvsem preživljamo svoj prosti čas, nam proizvajalci priporočajo širokokotne LED sijalke, ki oddajajo toplo belo svetlobo. Take svetilke bodo prostore za preživljanje prostega časa osvetljevale izjemno učinkovito, vendar pri tem nikakor ne bodo motile našega počitka.

LED razsvetljava, ki jo namenjamo delovnim prostorom, mora biti taka, da ponuja ožje snope osvetljevanja v nevtralni ali hladno beli svetlobi.

Za določene predele oziroma prostore je potrebno paziti tudi to, da je LED razsvetljava primerno zaščitena pred vplivi vode. Pri tem imamo v mislih predvsem kopalnice. Taka zaščita na LED svetilih se imenuje IP zaščita in nam zagotavlja, da z različnimi stopnjami določamo primerno zaščito pred prahom in vodo. Na IP zaščito je potrebno biti pozoren tudi takrat, ko bomo LED svetila nameščali v delavnice, kuhinje ter v take prostore, kjer voda in prah ter podobni dejavniki lahko ogrožajo življenjsko dobo LED svetil.

 

Oglejte si ponudbo LED industrijskih svetilOglejte si ponudbo LED linearnih industrijskih svetilOglejte si ponudbo vgradnih LED svetilOglejte si ponudbo cevnih LED svetilOglejte si ponudbo LED žarnic

LED razsvetljava, njeno načrtovanje in vgradnja

Omenili smo že, kako zelo pomembno je pri vgradnji LED razsvetljave v naše prostore tudi njeno načrtovanje. Če z LED svetili želimo osvetljevati večje prostore, nam proizvajalci priporočajo uporabo večjega števila LED žarnic. Če bomo osvetljevali na primer delovne površine, pa se lahko uporabi posamezne LED sijalke oziroma ozke snope.

Če LED svetila vgrajujemo v strop ali steno, moramo paziti, da je še vedno dovolj prostora za zračenje. Povsem enako velja za morebitne krmilnike, napajalnike ter pretvornike. Najbolje pa je, da vgradno in tudi načrtovanje prepustimo kar strokovnjakom. Ti na bodo znali najbolje svetovati in pomagati pri načrtovanju LED razsvetljave v našem prostoru, tako notranjem kot tudi zunanjem.

LED razsvetljava v avtomobilski industriji

LED razsvetljava je posegla tudi na področje avtomobilske industrije. LED zadnje luči, LED smerniki, LED ambientalna osvetlitev ter podobno počasi, toda zelo zanesljivo zamenjujejo tehnologije osvetlitve prevoznih sredstev. To velja predvsem za vse nove modele avtomobilov. Ugotavljamo, da je ponudba, ki je povezana z LED svetilkami, na trgu avtomobilske opreme vse bolj pestra in raznolika. Strokovnjaki pa trdijo, da si učinkovito svetlobno tehnologijo LED privoščijo le osebe, ki kupujejo nov ali novejši rabljen avto. Vprašanje pa je, ali si to smejo privoščiti tudi tisti, ki pri svoji vožnji uporabljajo starejše jeklene konjičke.

Če pogledamo na stvar s povsem tehničnega vidika, si v resnici LED svetilke privoščijo tako uporabniki novih kot tudi nekoliko starejših vozil. Če pa na stvar pogledamo z zakonskega vidika, lahko rečemo, da je to še eno področje, kjer ni povsem jasno, kaj je dovoljeno in česa ne smemo uporabljati. V zasnovo že izdelanega žarometa naj bi se po zakonu ne smelo posegati, sploh pa ne z LED svetilkami. Te namreč delujejo povsem drugače od halogenskih žarnic. Pri tem snop svetlobe ni razpršen, ampak samo usmerjen. Prav tako delujejo pri povsem drugačnih napetostih, drugačne so tudi temperaturne obremenitve. To je dovolj tehtnih razlogov, zakaj se torej LED razsvetljava ne bi smela kar tako nameščati v starejše tipe vozil. Je pa tudi res, da brez potrebne prilagoditve LED svetila ne bi svetila. Še več: diagnostični sistem bi jo najverjetneje zaznal kot napako oziroma okvaro.

Kljub izjemni učinkovitosti LED razsvetljave v avtomobilski industriji je torej predelava nedovoljena. Kljub temu so tudi te omejitve proizvajalci LED razsvetljave spretno zaobšli. Njihove najbolj sodobne nadomestna LED svetila so prilagojena ter oblikovana tako, da ob pomoči zrcal dajejo snop svetlobe, ki je povsem pravilen. Prav tako imajo urejeno hlajenje in vgrajen sistem za prilagoditev napetosti. Take kakovostne LED svetilke avtomobilska elektronika prepozna kot delujoče.