Izbira prave hidravlične cevi

Tudi najbolj trpežna in odporna hidravlična cev ima končno življenjsko dobo. Če želite čim bolj izkoristiti življenje vaše cevi, morate izbrati pravilno velikost in vrsto. V naslednjem članku smo za vas pripravili nekaj osnovnih začetniških napak in navodil za pravilno izbiro in uporabo vsake cevi.

Dimenzije hidravličnih cevi

Mere, ki jih je potrebno upoštevati pri hidravličnih ceveh so zunanji in notranji premer cevi. Upoštevati je potrebno tudi najmanjši polmer cevnega upogiba. Notranji premer je notranjost cevi ali obloge, medtem ko je zunanji premer specifikacija za valovite ali plisirane cevi. Najmanjši polmer upogiba je kombinacija dveh stvari. Prva je spremenljiva deformacija prereza cevi. Druga pa je mehanska meja upogiba armature.

V skladu s SAE je tukaj nekaj najpogostejših napak pri izbiri in uporabi cevi:

  1. Fleksibilnost cevi pod minimalnim upogibom
  2. Zvijanje, upogibanje, vlečenje ali trganje cevi
  3. Delovanje hidravličnega sistema pod najnižjo ali nad najvišjo temperaturo
  4. Izpostavitev cevi pod največjim priporočenim delovnim tlakom
  5. Mešanje cevi, opreme za montažo ali orodja, ki niso združljivi z navodili proizvajalca

Pri izbiri hidravlične cevi za katerokoli industrijsko uporabo upoštevajte potrebne dimenzije in specifikacije delovanja.

Specifikacija izvedbe

Pri izbiri hidravlične cevi upoštevajte vrsto tekočine, ki se dovaja. Upoštevati je potrebno tudi koncentracijo te tekočine. Nenazadnje pa preučite tudi morebitne snovi ali kemikalije v tej tekočini, ki bi lahko pokvarile pokrov cevi.  Cev, ki jo izbirate mora biti odporna na kakršnakoli posebna olja ali kemikalije, ki se bodo premikale po njej. Enako velja za delovno okolje v katerem bo cev delovala. Na primer ozon, UV žarčenje, kemikalije, slana voda in onesnaženosti, bi lahko povzročili prezgodnji izpad ali razgradnjo cevi.

Za specifikacije združljivosti se posvetujte s proizvajalcem.

Katera hidravlična cev je torej prava za vas?

Če si boste skrbno prebrali ta članek, boste pridobili osnovna znanja in razumevanje, da boste lažje izbrali kompatibilno cev za vaše potrebe. Ne pozabite, da vam bo izbira pravilnega tipa in razreda podaljšala življenjsko dobo. Če imate dodatna vprašanja o hidravlični cevi, nas kontaktirajte. V podjetju Hidra vam bomo z izjemno odzivnostjo odgovorili na vse morebitne dileme s katerimi se boste srečali. Podjetje Hidra je družinsko podjetje, ki že z svojo 50 letno tradicijo poslovanja deluje po celotni Sloveniji na področju izdelave hidravlike. Izdelujemo vse vrste gibljivih cevi in dodatne opreme na tem področju. Ukvarjamo se tudi z popravilom, montažo in veleprodajo. Naši produkti slavijo po odpornosti, absolutni tesnosti, veliki gibljivosti, prilagoditvi montažnim zahtevam in homogenosti cevi.

Več informacij: Hidra – Hidravlične cevi