Kako izbrati primerno sedežno garnituro?

Kako izbrati najustreznejšo sedežno garnituro in kako jo postaviti

Morda se nekateri ljudje za nakup sedežne garniture odločajo preveč na hitro. Ne razmislijo namreč dovolj dobro o obliki takšnega pohištva, materialih in ne nazadnje tudi o samem barvnem odtenku. Tudi na sploh smo precej slabo poučeni o tem, kakšna sedežna bi se dejansko najbolje podala v našo dnevno sobo. Dejstvo pa je, da so ravno sedežne največji kos notranje opreme in so zato posledično še toliko bolj opazne.

Pred izbiro sedežne garniture so zagotovo ključnega pomena dimenzije dnevnega prostora. Upoštevati je treba maksimalne ter minimalne mere. Strokovnjaki priporočajo izris tlorisa dnevnega prostora v merilu ali pa vsaj skico. Ena od možnosti je tudi ta, da iz kartona naredimo model dnevne sobe s sedežno. To je lahko v odlično pomoč pri boljši prostorski predstavi. Prav tako je pomembno, da preizkušamo najrazličnejše možnosti postavitve sedežne, pri čemer je treba ne nazadnje upoštevati še osvetlitev in poglede na preostali prostor pa tudi na samo zunanjost.

Višina naslona sedežne garniture

Poleg dolžine sedežne je pomembna tudi višina naslona. Če je višina vašega stropa 2,5 metra, je najbolje izbrati sedežno nižjega modela. Prostor tako ne bo deloval preveč natrpano. Za nekatere modele tovrstnega pohištva je značilna posebna oblikovana zasnova, kjer je osnova nižja, blazine pa so nekoliko bolj visoke. To uporabnikom zagotavlja nadvse udobno sedenje.

Če vam v dnevni sobi primanjkuje prostora, je najboljša izbira sedežne brez naslonov za roke. To omogoča večjo površino za sedenje. Hkrati pa tudi sama sedežna garnitura deluje veliko bolj lahkotno pa tudi dovolj minimalistično.

Sedežna mora biti vedno nekoliko odmaknjena od sten

Dejstvo je, da sedežne garniture veljajo za največji pa tudi za najbolj izstopajoči kos notranje opreme. Kljub temu pa je treba vseeno paziti na njeno velikost. Če boste izbrali prevelik kos tovrstne opreme, boste po nepotrebnem obtežili prostor ter ovirali pot gibanja po njem. V mislih imejte, da mora biti sedežna vedno vsaj nekoliko odmaknjena od sten. Dodatni prostor za njo lahko odlično izkoristite za stoječo svetilko, ne nazadnje lahko tudi za kakšen lonec z rastlino.

Z modernim načinom življenja pa se vse pogosteje ukinja klasični sestav sedežne garniture. Takšen kos notranjega pohištva je namreč postal prostor počitka in tako ni več prostor za sprejemanje gostov. Posledično so vam na voljo modeli, ki imajo poglobljena sedišča in nižje naslone za udobno ležanje. V tem hipu med najbolj priljubljene modele sedežne zagotovo sodijo trosedi s podaljški. Takšen kos pa je prvotno namenjen udobnemu ležanju.

Najpogostejši materiali sedežne garniture

Ko se dokončno odločimo za velikost, sestav in obliko sedežne, je na vrsti izbira materiala pa tudi barvnega odtenka. Garniture so lahko narejene iz PU pene, barvnih prevlek, tekstila ali pa usnja.
Pri izbiri barvne prevleke je sila pomembno, da je kar se da dobro usklajena s preostalo notranjo opremo. Če je naš dnevni prostor majhen, se priporoča izbira nekoliko bolj svetle prevleke. Manjši prostor namreč v tem primeru optično ohranja svoje dimenzije. Za večje in bolj sončne sobe pa so dobrodošle tudi temnejše sedežne prevleke. Pri izboru takšnega materiala pa je vsekakor pomembno upoštevati še samo praktičnost.

Več info na: Razgorsek.si