Kako izbrati primerno sedežno garnituro?

Le funkcionalne sedežne garniture lahko postanejo srce vašega doma

Dnevni prostori so postali središče dogajanja v vsakem domu. V njih preživimo največ svojega časa, saj so odličen ambient za sprostitev, počitek in druženje z družinskimi člani, prijatelji in sorodniki. Osrednji del dnevno bivalnih prostorov so zagotovo sedežne garniture, ki morajo biti dovolj funkcionalne, da zadovoljilo vsem našim potrebam. Izbira prave sedežne garniture zagotovo ni tako preprosta, kot se morda to sprva zdi. Če želimo, da je še funkcionalna, pa je odločitev toliko težja. Ker nam je danes na voljo ogromno različnih sedežnih garnitur, temeljit razmislek pred nakupom zagotovo ni odveč, saj bo le na ta način sedežna garnitura postala srce vašega doma.

Z izbiro primernega materiala sedežnih garnitur si prihranite veliko časa

Trg sedežnih garnitur je preplavljen z različnimi materiali. V grobem jih delimo na sedežne garniture, ki so izdelane iz usnja in tiste, ki so izdelane iz blaga. Usnje je hvaležen material za čiščenje madežev, a ga je potrebno redno vzdrževati. Med sedežnimi garniturami iz blaga prevladujejo sedežne garniture, ki so izdelane iz mikrovlaken. Njihovo vzdrževanje vam ne bo vzelo veliko časa, zato so primerne tudi za družine z majhnimi otroki. Med najbolj trpežne materiale uvrščamo tudi platno in bombaž, ki se obrabita bistveno manj tudi ob vsakodnevni uporabi.

Za večjo funkcionalnost poskrbijo različni modeli sedežnih garnitur

Dvosed, trosed ali kotna sedežna garnitura je eno najpogostejših vprašanj, ki si ga zastavimo pred nakupom sedežnih garnitur. Kotne sedežne garniture, ki so potisnjene v kot, so na voljo v različicah L in U. Zanje je značilno, da ne zavzemajo veliko prostora, a le če je bivani prostor dovolj velik. V nasprotnem primeru so zagotovo boljša izbira dvosedi ali trosedi, ki jih je lažje umestiti v prostor. Ti ne zavzemajo veliko prostora, če pa jih kombinirate z raznimi tabureji ali počivalniki, pa boste še vedno imeli dovolj površine za sedenje.

Namembnost sedežnih garnitur naj v celoti zadovolji potrebam uporabnika

Sedežne garniture so funkcionalne takrat, ko v celoti zadovoljijo željam in potrebam posameznika. Zato je pametno razmisliti o tem, kako pogosto uporabljamo sedežno garnituro in v kakšnem položaju najraje počivamo. Na podlagi tega izberimo sedežno garnituro s primerno višino naslona, naklonom naslona in primerno globino sedišča. Pametno pa je razmisliti tudi o raznih naslonjalih za glavo in roke, ko poskrbijo za dodatni udobje pri počivanju. Če potrebujemo dodatno površino za spanje, potem ne pozabimo na raztegljive sedežne garniture, ki imajo tudi kvalitetnejše vzmetenje in oblazinjenje.

Kakovostne sedežne garniture zagotavljajo dolgo življenjsko dobo

Seveda pa ne gre za pričakovati, da bomo sedežne garniture kupovali vsako leto ali dve. Gre za dolgoročno investicijo, zato nikakor ne smemo pozabiti na izbiro kakovostnih sedežnih garnitur. V tem primeru bo potrebno odšteti zanjo nekoliko več denarja, a se dolgoročno takšen nakup zagotovo splača. Kakovostne sedežne garniture so običajno izdelane iz najkakovostnejših materialov. Pri tem nimamo v mislih le izbire materialov za oblazinjenje, ampak tudi njihovo leseno ogrodje in vzmetenje. To je garancija, da nam bodo sedežne garniture dolgo služile kljub njihovi vsakodnevni uporabi, zadovoljstvo ob njihovi uporabi pa bo toliko večje.